Hittasmslan Background Image

Uppläggningsavgift

Uppläggningsavgift är en engångskostnad som långivare många gånger tar ut vid uppläggning av ditt lån. Denna avgift används för att täcka kostnaden av att upprätta ett lån samt betala ut lånet. Uppläggningsavgiften ligger i snitt på cirka 400 – 500 kronor, men varierar mellan olika långivare. 

Vad är uppläggningsavgift?

En uppläggningsavgift är en avgift som avser de administrativa kostnaderna för att lägga upp ett nytt lån. I detta ingår bland annat kreditupplysning och upprättande av avbetalningsplan. Uppläggningsavgiften tillkommer i de flesta fall på första fakturan som skickas till dig och brukar ligga på mellan 400 – 500 kr.

Vilka lån har uppläggningsavgift?

Oavsett lånetyp så kan det förekomma en uppläggningsavgift. Det finns alltså ingen lånetyp som nödvändigtvis inkluderar eller utesluter denna avgift. Det tas idag ut för allt från billån och bolån till sms lån och kontokrediter.

En uppläggningsavgift kan även tillkomma när du köper en vara på avbetalning.

Uppläggningsavgift smslån

En uppläggningsavgift för ett smslån ligger vanligtvis på mellan 0-595 kronor (många långivare väljer att inte ta ut denna kostnad alls). Den högsta uppläggningsavgift som vi sett är på 1 200 kr, men detta får anses vara ovanligt och unikt.

Se alltid över kreditgivarens villkor för att ta reda på hur mycket de tar ut i uppläggningsavgift och andra eventuella avgifter.

Uppläggningsavgift bolån

Som vi tidigare nämnt kan en uppläggningsavgift förekomma oavsett lånetyp, men just bolån tar i regel ofta ut denna avgift.

I dessa fall är uppläggningsavgiften förhållandevis liten i relation till lånebeloppet. Ett lån för en fastighet som kostar flera miljoner kronor har alltså en procentuellt sett mindre uppläggningsavgift (vanligtvis minst 500 kronor).

Uppläggningsavgift privatlån

Det hör inte till ovanligheterna att ett traditionellt privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet, har en uppläggningsavgift. Privatlån är en form av blancolån och erbjuds ofta från 5 000 kr upp till 600 000 kr.

I dessa fall handlar det vanligtvis inte om tusentals kronor, utan normalt sett cirka 500 kr.

Likt bolån så är uppläggningsavgiften vanligtvis förhållandevis låg när man jämför hur stor del den utgör av den effektiva räntan, detta påverkas självklart av hur mycket du väljer att låna.

Ser man istället på en avbetalningsplan (vid köp av exempelvis hemelektronik) så utgör uppläggningsavgiften betydligt större del av den effektiva räntan, än vad det gör vid ett privatlån eller bolån.

Lån utan uppläggningsavgift

Det är viktigt att inte agera förhastat bara för ett låneerbjudande marknadsförs som ett lån utan uppläggningsavgift. 

Även om en långivare kan göra ett erbjudande mer attraktivt på det sättet, så är det betydligt fler faktorer som spelar in för att avgöra hur billigt lånet egentligen är.

Som vi redan har gått igenom så kan en uppläggningsavgift utgöra en mindre del av lånet, men kommer alltid att påverka den effektiva räntan – vilket är den nominella räntan “ränta” plus alla övriga avgifter tillsammans.

Därför ska du alltid se över den effektiva räntan istället för att undersöka om långivaren tar ut en uppläggningsavgift eller inte.

Återkommande kostnader såsom aviavgifter utgör också i regel en större del av den effektiva räntan än uppläggningsavgiften när det kommer till mindre lån.

Den nominella räntan (det vill säga kostnaden för lånet utan övriga avgifter inräknade) är ofta något som långivare använder för att marknadsföra sina låneerbjudanden. 

Därför vill vi återigen betona vikten i att alltid kolla på den effektiva räntan när du ska avgöra om ett lån har bra villkor eller inte.

 

Vanliga frågor om uppläggningsavgift

 

Vad är uppläggningsavgift?

En uppläggningsavgift är en engångskostnad som långivare har rätt att ta ut när du tecknar ett lån eller en kredit. Uppläggningsavgift tillkommer alltså i samband med upprättande av lånet. Den ska bland annat täcka kostnaden för kreditupplysning och utbetalning av lånet.

 

Varför betalar man en uppläggningsavgift?

En uppläggningsavgift är en kostnad som långivare kan ta ut för att täcka omkostnaderna för att ta en kreditupplysning samt upprätta och betala ut ett lån. Oftast hamnar denna kostnad på din första faktura. Vissa långivare väljer dock att inte ta ut avgiften alls.

 

Användarkommentarer

  1. Inga kommentarer än!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll up