Olika typer av kreditupplysningar
Det finns två olika kreditupplysningar som gäller för privatpersoner – en mer omfattande kreditupplysning (Personupplysning) och en mindre kreditupplysning (Mikroupplysning). Nedan kommer vi att förklara skillnaden och hur de båda fungerar.
Personupplysning (UC3)
Detta är den större kreditupplysningen som också påverkar din kreditvärdighet. Denna tas oftast i samband med större lån eller krediter. Exempel på dessa är bolån eller leasingavtal på en ny bil.
Här tas det fram följande information om dig:
- Namn och adress
- Inkomstuppgifter för de senaste två åren
- Äktenskapsförord
- Fastighetsinnehav
- Betalningsanmärkningar
- Kreditförfrågningar
- Antalet aktiva krediter
Mikroupplysning (UC13)
Denna mindre upplysning påverkar inte din kreditvärdighet. Denna upplysning tas oftast när du ska teckna ett mobilabonnemang eller ta ett mindre lån, exempelvis mikrolån eller minilån.
Här tas det fram följande information om dig:
- Namn och adress
- Betalningsanmärkningar
- Skuldsaldo hos kronofogden
Eftersom en Mikroupplysning inte registreras i ditt kreditregister är det alltid till din fördel att be till exempel hyresvärdar att använda sig av UC13. Det är däremot svårt att få en låneansökan över 5 000 kr behandlad med enbart en Mikroupplysning.
Vem gör en kreditupplysning?
När du exempelvis vill låna pengar eller köpa något på avbetalning så vänder sig långivaren eller företaget till ett kreditupplysningsföretag.
Vem som helst kan inte begära en kreditupplysning på dig. För att en kreditupplysning ska göras på en privatperson ska det finnas en legitim grund, till exempel om ett företag är på väg att ingå ett kreditavtal med denne.
Du måste alltid även godkänna att en kreditupplysning görs på dig.
Varför görs en kreditupplysning?
En kreditupplysning görs för att se om du har förmåga att uppfylla ett ekonomiskt åtagande – som till exempel att betala tillbaka ett lån, hyra en lägenhet, eller hantera ekonomi i ditt yrke (om du exempelvis ska arbeta som ekonomichef).
Olika kreditupplysningsföretag
UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag, och ägs av storbankerna gemensamt.
En UC kreditupplysning används ofta när du ansöker om ett banklån eller bolån, men även vid ansökan om olika snabblån över cirka 30 000 kr.
Bisnode, Creditsafe, Syna och Valitive är också förhållandevis stora kreditupplysningsföretag.
Andra kreditupplysningsföretag är bland annat Alektum, Safenode, Krafman och Sergel.
IMY (Integritetsskydd Myndigheten) utfärdar tillstånd för alla kreditupplysningsföretag som vill bedriva kreditupplysningar.
Kreditupplysning kan påverka kreditbetyg
Ditt kreditbetyg, eller kreditvärdighet, sjunker ju fler kreditupplysningar som registreras på dig.
En eller två registrerade kreditupplysningar har i regel negativ inverkan på ditt kreditbetyg, men är inte i någon mening katastrofalt.
Har du dock fått ett flertal kreditupplysningar under en kortare tid så tolkar långivare vanligtvis detta som att du planerar eller önskar ta på dig många krediter och lån samtidigt. Du ses därför som en risk.
Så länge sparas en kreditupplysning hos UC
Vid en kreditupplysning via UC (kreditupplysning privatperson) så är upplysningen registrerad i 12 månader och påverkar kreditbetyget – även kallat “UC-score”.
Användarkommentarer