Hittasmslan Background Image

Omstartslån

Ett omstartslån är en ekonomisk lösning för de som samlat på sig för många lån och krediter – inte kunnat betala sina skulder och därför hamnat hos Kronofogden. Befinner du dig i en ekonomisk knipa som du inte vet hur du ska lösa? Då kan ett omstartslån vara ett gott alternativ för dig.

Nedan har vi listat de långivare och låneförmedlare som specialiserat sig på att erbjuda låntagare olika former av omstartslån.

Lendo

Långivare som erbjuder omstartslån

 1. Lendo: Bäst omstartslån 2023 sammantaget

  Lendo
  star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled

  Vårt betyg 4

  10 000 - 600 000 kr

  Lånebelopp

  2,95 % - 29,95 %

  Ränta

  1 - 15 år

  Löptid

  18 år

  Åldersgräns

  Direkt

  Utbetalning
  • Utan UC Nej
  • Ok. bet.anm Ja
  • Utan UC
  • Ok. bet.anm

  Information om Lendo

  Utan UC: Nej
  Direktutbetalning: Ja

  Beror på långivare

  Utbet. helger & kvällar: Ja

  Villkor och krav Lendo

  Betalningsanmärkningar: Ja
  Ålderskrav: 18 år
  Lån som arbetslös: Ja
  Effektiv ränta: Beror på lånet
  Uppläggningsavgift: 0 - 495 kronor

  Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2021-10-15.

  Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.

 2. Axo Finans: Bäst omstartslån som jämför flest långivare

  Axo Finans
  star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled

  Vårt betyg 4.5

  5 000 - 600 000 kr

  Lånebelopp

  2,95% - 26,00%

  Ränta

  1 - 20 år

  Löptid

  18 år

  Åldersgräns

  Direkt

  Utbetalning
  • Utan UC Nej
  • Ok. bet.anm Ja
  • Utan UC
  • Ok. bet.anm

  Information om Axo Finans

  Utan UC: Nej
  Direktutbetalning: Ja

  Beror på långivare

  Utbet. helger & kvällar: Ja

  Villkor och krav Axo Finans

  Betalningsanmärkningar: Ja
  Ålderskrav: 18 år
  Lån som arbetslös: Ja
  Effektiv ränta: 2,99% - 29,34%
  Uppläggningsavgift: 0 - 495 kronor

  Annuitetslån 5 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5,91%. Eff. ränta: 7,86% per 2021-01-29. Totalt att betala 8 055 kr. Månadskostnad: 42 kr

Vad är ett omstartslån?

Ett omstartslån är för dig som har flera skulder – framför allt hos Kronofogden – som du önskar slå ihop till ett enda lån. Som namnet avslöjar är det ett sätt att göra sig av med skulder för att få en omstart och förhoppningsvis rätsida på sin ekonomi igen. Omstartslån kallas även för nystartslån, saneringslån och refinansiering.

Tanken med ett omstartslån är att man bara ska ha ett enda lån att betala tillbaka istället för en rad mindre lån och skulder. Med ett omstartslån kan du få betydligt lägre ränta än vad som ges för privatlån, snabblån samt andra typer av minilån och mikrokrediter. Även amorteringstiden är flexibel och anpassas individuellt.

Omstartslån kallas ibland även för samlingslån. Fast det är inte helt korrekt då ett omstartslån framför allt är till för de som har en stor skuld hos Kronofogden medan ett samlingslån är till för de som har fler mindre lån och krediter som de vill samla ihop till ett lån, men som inte har hamnat hos Kronofogden ännu.

Jämför sms lån

När behöver man ett nystartslån?

Det är viktig att du förstår att ett nystartslån är ett unikt lån som skiljer sig från snabblån, privatlån och andra lånetyper. Detta eftersom det är ett lån som beviljas till de som har skulder hos Kronofogden och som i vanliga fall inte kan ansöka om ett lån. Det är alltså inte ett lån man kan ansöka om för att man vill täcka oväntade utgifter eller ha sparat som en buffert.

Som sagt är tanken med ett nystartslån att ge personer med stora skuldberg en möjlighet att “börja om”. Därmed är nystartslån endast till för de som har det riktigt kämpigt ekonomiskt.

Är det så att du har betalningsanmärkningar och en generellt svag ekonomi ska du istället ansöka om ett vanligt snabblån hos en långivare som accepterar det. Alternativt kan du välja att ansöka om att samla lån, fördelaktigt via en av de låneförmedlare som vi rekommenderar.

Krav för omstartslån

Likt de allra flesta lån innebär det ett antal krav för att bli beviljad ett omstartslån. Generellt sett så är omstartslån ett lån med låga krav, men de varierar naturligtvis från bank till bank. Några utav de vanligaste är följande:

 • Tillräcklig återbetalningsförmåga som granska via en kreditupplysning
 • Regelbunden inkomst- fast anställning för att påvisa att du kan betala regelbundet
 • Tidigare skulder ska ovillkorligen hanteras med omstartslånet. Det innefattar skulder hos inkasso och eventuella skulder hos Kronofogden. Pengarna får alltså inte användas till något annat.
 • Ägande av en bostad som kan sättas som säkerhet för lånet

OBS! Har du inte en bostad eller annan säkerhet kommer det krävas att du har en medsökande. Det kan också vara fördelaktigt även om du har en säkerhet.

Omstartslån trots Kronofogden

En av de unika egenskaperna med ett omstartslån är att man kan ansöka om ett lån trots skulder hos Kronofogden. Lånet är också unikt i det avseendet att du som ansökande får hjälp med att betala skulderna, för att undvika att pengarna används till något annat.

Med andra ord går det bra att få ett omstartslån trots Kronofogden. Faktum är att det är hela anledningen till att dessa lån finns.

Omstartslån utan säkerhet

Som du säkert känner till behöver man ofta ha en säkerhet för att ansöka om större lån. Ett undantag är snabblån och blancolån där säkerhet i regel inte krävs.

Den vanligaste sortens säkerhet för omstartslån är en bostad som du äger och skulle du inte betala tillbaka lånet har långivaren rätten att ta över och sälja din bostad för att täcka lånebeloppet. En fördel med att ansöka om lån med säkerhet är att du kan få bättre villkor, dvs. lägre ränta och längre löptid.

När det gäller omstartslån så krävs i de allra flesta fall att man har någon sorts säkerhet, alternativt en medsökande (borgenär) som tar ansvar över lånebeloppet ifall du inte kan betala tillbaka det. Men tänk på att det kan vara mycket svårt att få ett omstartslån utan säkerhet. Sitter du i en sån situation är ditt enda alternativ istället en skuldsanering via Kronofogden.

Omstartslån utan bostad

Har du ingen bostad som kan pantsättas blir det svårare att få ett omstartslån. Då kan du istället titta på dina möjligheter att få ett vanligt privatlån, ansöka med en medsökande eller vända dig till Kronofogden för en regelrätt skuldsanering.

Omstartslån med skuldsaldo

Med ett skuldsaldo hos Kronofogden eller någon annan betalningsanmärkning kan det vara svårare att få lån. Men som vi nämnde innan är omstartslånet unikt i detta avseende då omstartslån är till för de personer som har skulder hos Kronofogden. Det är helt enkelt ett sätt för dig att samla lån trots skuldsaldo.

Med det sagt kan inte vem som helst få ett omstartslån utan det krävs att man lever upp till vissa krav. Det främsta kravet är att man har en säkerhet – oftast en bostad – och/eller en medsökande. Vidare måste ens ekonomiska situation granskas av banken som ska bevilja lånet och du måste gå med på att följa deras krav angående återbetalning.

Det finns ett ytterligare sätt att teckna ett omstartslån och det gör man på egen hand genom att bolån eller ett privatlån. Då är det ett vanligt samlingslån man tecknar och så använder man hela lånebeloppet till att betala av sina skulder. Problemet med detta är att det är svårt att beviljas ett privatlån om man har ett skuldsaldo hos Kronofogden.

En viktig faktor som karaktäriserar omstartslån är den låga månadskostnader och hanterbara lånesituationen. Det är ett hjälpsamt steg mot att bli skuldfri. Med ett enda lån blir det betydligt lättare och överskådligt att få ordning på sin ekonomi igen.

Omstartslån utan UC eller med betalningsanmärkning

Ett omstartslån erbjuds enbart till de som har skuldsaldo hos Kronofogden och därmed accepteras även betalningsanmärkningar. Det finns inga andra lån som fungerar på detta sätt.

Däremot går det inte att få ett omstartslån utan UC då alla banker och långivare som erbjuder denna typ av lån använder just UC.

Så här går man tillväga för att få refinansiering (omstartslån)

Vårt första tips är att du vänder dig till en av de låneförmedlare som vi listat på denna sida. De erbjuder alla någon form av samlingslån och är mycket enklare att godkännas av än en traditionell bank. Så innan du testar något annat rekommenderar vi att du ansöker hos en av dem.

Mobil pengar

Räkna ut möjligt lånebelopp

Kan du inte få ett vanligt samlingslån är din första uppgift att räkna ut hur mycket du kan låna. Med din bostad som säkerhet går det snabbt att avgöra hur stort lånebelopp du kan få, ett omstartslån via bolån kan nämligen endast uppstiga till 85% av din bostads värde.

Låt säga att bostaden är värd 1 000 000 kr kan alltså 850 000 kr lånas. Det är bra att börja med att kalkylera ut hur mycket som kan lånas och sedan kontrollera belåningsgraden. Detta ska göras INNAN du skickar in en ansökan till en bank.

Gör en låneansökan

Med koll på hur mycket du kan lån är det dags att vända sig till en långivare. I många fall kan man göra detta på ett par minuter online. När du skapar din låneansökan kan du ange hur mycket du vill låna samt löptiden, baserat på det får du även reda på den förväntade räntan.

En låneansökan är aldrig bindande och gillar du inte villkoren som erbjuds kan du alltid tacka nej och vända dig till en annan långivare.

Godkänd ansökan – Få hjälp med skulderna

Först när ansökan har blivit godkänd syns ränta, månadskostnad och amorteringstid i löneförslaget. Om du skulle bli beviljad ett omstartslån med bostad som säkerhet tillges vanligtvis en låg ränta och lång amorteringstid. Det innebär därmed en låg månadskostnad.

Få hjälp med lösa krediterna

Först när kreditgivaren i fråga har beviljat lånet kan du börja lösa in dina skulder. Beviljas du ett nystartslån så är det långivaren som betalar av dina skulder. Du får alltså inte tillgång till pengarna själv eftersom risken att du använder dem till annat anses för hög. Målet är att du, med detta lån, ska bli skuldfri och därför får du hjälp hela vägen.

Öka chansen för refinansiering med en medsökande

Det finns olika orsaker till varför en låneansökan får avslag. De främsta faktorerna är det skulderna är för omfattande, att du inte har en säkerhet, begränsad inkomst eller att anställningsformen anses vara riskabel. Då kan lösningen vara att ha en medsökande också kallad borgenär.

Den som står som medsökande måste har en bra och stabil ekonomi. Dessutom måste personen vara villig att ta över ansvaret för hela din skuld ifall du inte har förmågan att betala tillbaka. Således är det en stor risk för den medsökande och därför bör du välja denna person med omsorg.

Har du en medsökande kommer långivare göra en kreditupplysning på både dig som låntagare och den medsökande. I den upplysningen utreds den totala inkomsten och betalningsförmågan som sen ligger till grund för en riskbedömning.

Fördelaktigt med medsökande är att chansen är större att du beviljas då du använder en annan person som din säkerhet.

Viktigt att ha i åtanke är att om låntagaren inte kan betala så låter banken ansvaret övergå helt och hållet till medlåntagaren. Medsökande behöver vara helt införstådd i sitt ansvar. Låntagaren och medlåntagaren är alltså lika betalningsskyldiga mot banken när man tar ett omstartslån med medsökande.

Mobil pengar

Öka tryggheten med låneskydd / betalskydd

Tanken med ett omstartslån är att öka tryggheten, stabilisera och förbättra din lånesituation. Ett “låneskydd” kommer med en extra kostnad men samtidigt skapar det också en extra trygghet. Denna försäkring kan tecknas på alla lån, även smslån och privatlån.

Skyddet ser till att lånet kommer kunna betalas även vid en oväntad uppsägning från jobbet eller längre sjukskrivning. Ditt låneskydd aktiveras i följande situationer:

 • Arbetslöshet: Vid oväntad uppsägning aktiveras låneskyddet för dig. Karenstiden brukar ligga på ungefär en månad.
 • Sjukskrivning: En ersättning för lånekostnaden gets även vid en längre sjukskrivning.
 • Dödsfall: skulden avskrivs helt vid dödsfall, även om du har en medsökande som annars skulle ta över ansvaret.
 • Ersättning i tolv månader: Antal månader där ersättning ge varierar mellan långivare – vanligtvis gäller det tolv månader. Efter dessa tolv månader faller ansvaret tillbaka på dig som låntagare.

Kostnaden för ett betalskydd är i regel kring 5 – 7 % av månadskostnaden för lånet.

Samla lån – omstartslån – nystartslån – vad är skillnaden?

Även om vi redan förklarat skillnaden på att samla lån och ansöka om omstartslån/nystartslån, så tänkte vi avsluta med att titta på det igen.

Omstartslån och nystartslån är två ord som beskriver samma sak. Det är en unik låneform som beviljas till de som behöver hjälp med att betala av stora skulder hos Kronofogden. Att samla lån, å andra sidan, är ett sätt att samla alla sina små lån och krediter innan skulden går till Kronofogden.

Omstartslån är alltså din sista utväg när skuldberget är för stort för att hantera medan ett samlingslån är ett verktyg du kan använda för att undvika att hamna hos Kronofogden.

Vanliga frågor om omstartslån

Vad är ett omstartslån?

Ett omstartslån är ett lån för dig som har ett skuldsaldo hos Kronofogden som du inte kan hantera på egen hand. Lånet är till för att hjälpa dig bli skuldfri så fort som möjligt.

Kan jag ansöka om ett omstartslån?

Om du har många lån, onlinekrediter samt ett skuldsaldo hos Kronofogden kan du ansöka om ett omstartslån. För att beviljas lånet krävs i regel någon form av säkerhet, oftast en bostad men även en medsökande kan vara tillräckligt.

Saknar du inkomst, anställning och säkerhet kan du inte få ett omstartslån. Då kan du istället ansöka om skuldsanering.

Kan man få omstartslån utan säkerhet?

Det beror på hur din ekonomiska situation ser ut. Men i de allra flesta fall kan man inte få ett omstartslån utan någon säkerhet, exempelvis en bostad eller en medsökande. Anledningen till detta är att du med stort skuldsaldo anses vara en riskabel låntagare som långivaren måste skydda sig mot.

Är omstartslån och samlingslån samma sak?

Nej, ett omstartslån är för de som har skulder till Kronofogden samt andra lån och krediter man inte kan betala tillbaka. Ett samlingslån är till för de som vill samla alla sina lån och krediter, och sänka sin månadskostnad innan man hamnar hos Kronofogden.

Hur lånar jag pengar med skuld hos Kronofogden?

Har du en skuld hos Kronofogden kan du inte ansöka om snabblån eller privatlån. Däremot kan du – om din ekonomiska situation är körd i botten – ansöka om ett omstartslån för att gå hjälp med att lösa dina skulder.

scroll up