Låna pengar trots
skuld hos kronofogden

Om betalning för ett köp eller lån uteblir från förfallodagen, blir denna skuld relevant för kronofogden. Kronofogdemyndigheten är en verksamhet som arbetar med att driva in skulder, vars syfte är åtgärda att utestående skulder betalas av. Vid en skuld hos kronofogden kommer ett kravbrev skickats ut till betalningsansvariga med uppgifter kring lånet. Skulden kan vidare betalas genom att exempelvis använda sparpengar, i annat fall upprättas en avbetalningsplan och i sista fall utmäter kronofogden den skuldsattes inkomst.

Glöm inte att smslån är högkostnadskrediter. Du riskerar en betalningsanmärkning om du inte kan betala tillbaka hela skulden. Du kan vända dig till budget- och skuldrådgivaren i din kommun för stöd. Kontaktuppgifterna hittar du på www.hallakonsument.se.


 • Över 50 stycken långivare
 • Objektiv bedömning
 • Smslån till lägst kostnad

HittaSMSLån Rekommenderar

Lumify
Lumify
star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled

(3.5)

Lumify erbjuder nya kunder 30 dagar räntefritt + 0 kr uppläggningsavgift. Ansök om ett snabbt och effektivt sms lån redan idag!

Se alla enkla lån för 2020

 1. Everydayplus

  Månadens rekommendation

  Everydayplus: 1,000 - 25,000 kr

  star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled

  (3.5)

  Eff. Ränta

  47 - 99 %

  Betalningsanmärkning

  Betalningsanm.

  Accepteras ej

  UC

  Ja

  Åldersgräns

  20 år

  Löptid

  1 - 60 Mån.

  Belopp: 1,000 kr
  Ränta: 39 %
  Effektiv ränta: 47 - 99 %
  Löptid: 1 - 60 Mån.
  Ålderskrav: 20 år eller äldre
  Utan UC: Nej
  Ansök med BankID: Nej
  Betalningsanmärkningar: Accepteras Ej
  Låneskydd kan tecknas: Nej
  Direktutbetalning: Nej

  Lånexempel

  7 000 kr uttag på 12 månader med 39 % nominell ränta. Vid betalning av minsta beloppet (4 % av totala kapitalskulden eller 200 kronor) samt tillkommande avgifter och räntan varje månad i 11 månader (4525 kr i sista månaden), blir effektiv ränta 63,86 %. Att återbetala: 10 092 kr inkl. alla avgifter. Inkluderade avgifter avser uppläggningsavgift om 395 kr, uttagningsavgift 50 kr samt administrationsavgift om 39 kr.

 2. Loanstep

  Kundernas favorit

  Loanstep: 3,000 - 25,000 kr

  star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled

  (3.5)

  Eff. Ränta

  30 - 1177 %

  Betalningsanmärkning

  Betalningsanm.

  Accepteras

  UC

  Nej

  Åldersgräns

  18 år

  Löptid

  5 - 60 Mån.

  Belopp: 3,000 kr
  Ränta: 15.4 - 38.4 %
  Effektiv ränta: 30 - 1177 %
  Löptid: 5 - 60 Mån.
  Ålderskrav: 18 år eller äldre
  Utan UC: Ja
  Ansök med BankID: Ja
  Betalningsanmärkningar: Accepteras
  Låneskydd kan tecknas: Nej
  Direktutbetalning: Nej

  Lånexempel

  Ett lån taget 2021-05-06 med kreditbelopp på 5 500 kr till 38,4 % bunden kreditränta med en återbetalningstid på 5 månader, med fem avbetalningar om ca 1 792 kronor, totalt 3 000 kr förmedlingsavgifter och 60 kronor i aviavgifter, ger en effektiv ränta på totalt 1 051 % och ett sammanlagt belopp om 8 839 kr. Kreditförmedling sker i samarbete med Savelends peer to peer lending.

 3. Lumify

  Lumify: 2,000 - 50,000 kr

  star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled star filled

  (3.5)

  Eff. Ränta

  12.87 - 236.5 %

  Betalningsanmärkning

  Betalningsanm.

  Accepteras ej

  UC

  Ja

  Åldersgräns

  18 år

  Löptid

  30 - 365 Dagar

  Belopp: 2,000 kr
  Ränta: 39.5 %
  Effektiv ränta: 12.87 - 236.5 %
  Löptid: 30 - 365 Dagar
  Ålderskrav: 18 år eller äldre
  Utan UC: Nej
  Ansök med BankID: Nej
  Betalningsanmärkningar: Accepteras Ej
  Låneskydd kan tecknas: Nej
  Direktutbetalning: Nej

  Lånexempel

  En kredit på 5 000 kr till 39,5 % ränta med en återbetalningstid på sex månader (med sex återbetalningar om 929,57 kr, 1 381,57 kr, 1 344,65 kr, 1 307,74 kr, 1 270,83 kr samt 1 233,91 kr) och 685 kr i uppläggningsavgift, 685 kr i förlängningsavgift samt 360 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 125,59 %. Det totala beloppet att återbetala är 7 468,27 kr.

Skuldnotering

En skuldnotering hos kronofogden tyder på att personen i fråga av diverse anledningar, inte klarat av att sköta sina ekonomiska åtaganden. Implikationen blir en minskad trovärdighet som låntagare och försvårar således möjligheten att bli beviljad lån enligt kreditgivare, telekomföretag och hyresvärdar. En långivare står inför en risk vid utlåning av pengar och om personen tidigare uppvisat osäkerhet kring betalning av skulder samt haft skuld hos kronofogden, är dessa riskfaktorer som långivare sällan förbiser.

mobile money

Skuld hos kronofogden ger andra externa följder såsom innebörden av den process som lett fram till kronofogdens inblandning vid skulden. Vid ett obetalt lån får personen påminnelseavgift, inkassokrav och vidare anmärkning hos kronofogden. Vägen till skuld hos kronofogden är lång och tyder därför på låntagarens oförsiktighet kring sitt ansvarstagande vid ett lån. Vidare syns betalningsanmärkningen i ett kreditupplysningsföretagens register i tre år, även om skulden hos kronofogden betalas. Vikten av den registrerade anmärkningen innebär att den försvårar framtida större köp, såsom bil eller bostad. Därför är det viktigt att inte förbise den ett låns första förfallodag.

Långivare trots skuld hos Kronofogden

Det är emellertid inte helt hopplöst om en skuldnotering registrerats hos kronofogden. Det är dock viktigt att ha i åtanke att ingen affärsbank erbjuder ett lån om ett aktuellt skuldkonto hos kronofogden föreligger. Men det finns en del mindre aktörer, i form av långivare som kan erbjuda privatpersoner lån trots dess tidigare betalningssvårigheter. De främsta låneformerna som erbjuder dig ett lån trots din skuld hos kronofogden eller anmärkning är följande,

Dessa låneformer kräver att du har numera en stadig ekonomi och är myndig. Vidare kommer dessa långivare utföra en individuell, utförlig bedömning för att bevilja belåningsförfrågan.

Viktigt att poängtera att om en skuld hos kronofogden föreligger är det inte optimalt i samtliga fall att skuldsätta sig ytterligare liksom ansökans godkännande kommer vara svårt att erhålla. Om lånebehovet är akut, rekommenderar vi på Hitta SMS lån att ta kontakt med Kronofogden för rådgivning och alternativ kring skuldsanering eller skuldrådgivare i enskild kommun.

Privatlån trots skuld hos Kronofogden

Det finns en del kreditinstitut som behandlar ditt lån trots skuld hos kronofogden, upp till 600 000 kronor. Det kan vidare finnas krav om att låntagaren har en borgensperson, någon ska alltså kunna betala hela skulden åt denne om personen ej förmår sig kunna betala det själv. Vid dessa lån kan ränteavgiften även vara betydligt högre, som kan vara viktigt att ha i åtanke. Det är således möjligt för dig med låg kreditvärdighet eller skuld hos kronofogden att få teckna snabblån. Det finns även en avgörande skillnad för många banker vid utlåning, om du enbart har en anmärkning så kan du bli beviljad lån baserat på förtroende. Det är emellertid svårare att få låna pengar om du har en aktuell eller pågående skuld hos kronofogden, då detta försämrar långivarens förtroende.

Tänk på det här innan du ansöker om ett lån

Det är viktigt att fundera kring din rådande ekonomiska situationen och planera noga framtida utgifter för att undvika skulder. Om behovet av lånet inte är akut är det fördelaktigt att spara undan pengar varje månad för att långsiktigt få den summan du eftersträvar, liksom reflektera över den konsumtion pengarna önskas gå till. Gäller det nöjen eller andra sekundära intressen är sparandet av pengar en bättre prioritering än lån. Eventuellt kontakta bank- eller kommunrådgivning för att få ordning på din livssituation. Vidare är det värt att fundera kring det faktiska beloppet som behövs, och inte belåna dig mer än nödvändigt. Det är även en god idé att vända sig till olika låneförmedlare och kreditgivare innan du fattar ditt beslut om vilken långivare som är att föredra för just dig. Detta är viktigt då räntevillkoren och andra extrakostnader kan skilja sig åt ordentligt, beroende på vilken långivare du väljer.

Alternativ till lån

Det finns även andra alternativ än att låna om du har en skuld hos kronofogden och du inte beviljas lån. Det går att använda sig utav pantbanker, där du pantsätter ett föremål av högre värde. Dessa föremål brukar avse smycken, konst, teknik, klockor, tavlor, vintagekläder och föremål med andrahandsvärde. Detta är ett smidigt sätt för att enkelt få kontanter och betala en akut utgift eller kostnad. Det pantsatta föremålet kommer att finnas hos pantbanken under lånets löptid. Låntagare har därför möjlighet att under hela löptiden förlänga lånet eller betala av det och få tillbaka det pantsatta föremålet.

Kan inte betala skuld

Du kan och ska även kontakta i första hand fordringsägarna gällande din ekonomiska situation. Diskutera skuldernas storlek och försök nå fram till en överenskommelse och betalningsplan. Vidare finns det åtgärder att vidta för att återfå kontroll över dina lån samt undvika skuld hos kronofogden.

document

Inledningsvis bör du kartlägga samtliga skulder och dess storlek, genom att skriva ner belopp, borgenärens betalningsuppgifter, räntesatsen, inbetalningsdatum och kontaktinformation får du struktur på hela ditt ärende. Prioritera dessa skulder, rangordna de med tidigast förfallodatum och dina betalningsmöjligheter. Att betala hyra och el föregår en påminnelseavgift då hyresvärden har rätt att vräka hyresvärden liksom elföretaget stänga av elen. Vidare kan en god idé vara att betala den skuld med högst ränta, detta för att dra ner lånekostnaden så fort som möjligt.

Du kan även i vissa fall förhandla dig till att frysa ner skulder över en period för att kunna återuppta dem senare. Genom förhandling med företag kan du få rätt till förskjuten faktura, som oftast avser en månad. Om du även har möbler eller föremål som har ett visst värde, är dessa säljbara och på så sätt spara in på en del utgifter.

Skuldsanering

Vid en skuld hos kronofogden kommer de i sista fall ta hand om ärendet, om skulden ej kan betalas till varken borgenären eller inkasso. Då kronofogdemyndigheten har andra behörigheter samt befogenheter än dessa kan de använda sig av andra alternativa medel för att driva en den uteblivna skulden. Det kan leda till en så kallad skuldsanering, processen går till på följande sätt, kronofogdemyndigheten förhandlar ner den aktuella skulden som gäldenären är skyldig till borgenären. Efter denna förhandling kommer en avbetalningsplan att upprättas, som gäller över fem år. Gäldenären, det vill säga den skuldsatte, kommer att leva på ett “existensminimum” på omkring 4800 kronor för att de överblivna tillgångarna och inkomst ska gå till skuldregleringen.

Betalningskrav är felaktigt

Om du anser av goda skäl att betalningskrav från exempelvis inkasso är felaktigt, bör du kontakta inkassoföretaget och föra en “protest”. Liksom om du har erhållit ett felaktigt betalningsföreläggande, bör du kontakta kronofogden. I dessa ärenden ska du förklara utförligt och ge stöd för varför kraven är felaktiga, i ett skriftligt utlägg och spara en kopia. Om du inte har betalat i tid men har goda skäl till detta, ska det framgå med sakliga argument i ditt utlägg. Observera att om din ekonomiska situation har påverkat utebliven betalning, det vill säga att du inte har råd att betala, är inte ett giltigt skäl.

Övriga tips

I första hand är det bör du se över dina alternativ till lån och med ovanstående förslag ansöka om lån i sista utväg. Genom att också ta reda på och strukturera upp inkomster och utgifter och försök minimera utgifterna. Om du tvingas ansöka om lån bör det vara ett så kallat samlingslån, där mindre lån blir till ett enda stort lån då lånevillkoren förbättras för dig som låntagare. Betala vidare alltid dina skulder så fort du kan föra att reducera risken för en betalningsanmärkning. Fokusera även på att bli av med aktuella skulder och gör en planering för att undvika att befinna dig i liknande situation igen.

scroll up