Att betala tillbaka ditt smslån och följa betalplanen är förhållandevis en enkel process. Varje månad förekommer ett förfallodatum för din faktura – ett förfallodatum innebär det datum då inbetalning senast ska göras.
Fakturan skickas vanligtvis som brev till din folkbokförda adress, eller digitalt till din e-post – och kan även förekomma som e-faktura. En e-faktura skickas digitalt till din internetbank, snarare än fysiskt till din brevlåda.
Ett antal långivare erbjuder även autogiro, vilket är en inbetalning som dras automatiskt från ditt bankkonto på förfallodagen.
Sms lån kan du betala tillbaka på ett antal olika vis. Du finner de olika betalsätten i villkoren hos din långivare, och dessa varierar beroende på vilket företag du lånar pengar av. För att göra betalningsmetoderna så smidiga som möjligt erbjuder vissa långivare också Swish som betalsätt.
Så länge som du betalar av ditt lån senast den dagen då förfallodatumet inträffar så undviker du extra kostnader, såsom dröjsmålsränta och förseningsavgifter.
I de allra flesta fall kan du genom din långivares hemsida se över hur mycket du har kvar att betala tillbaka på din skuld. Du kan även ha möjlighet att betala tillbaka en större del av lånebeloppet – eller förtidslösa hela skulden i sig.
I vissa fall kan en avgift tas ut i utbyte mot att du betalar in hela din skuld – men det finns flera långivare som inte begär någon avgift alls för detta.
Vad händer om du inte betalar tillbaka ditt sms lån?
Om du är ur fas med ditt lån, det vill säga om du ligger efter med en eller flera inbetalningar, tillkommer extra kostnader. Detta i form av exempelvis påminnelseavgifter, och den dröjsmålsränta som löper på tills fakturan är betald.
På kort sikt innebär detta att du får betala större utgifter än vad du annars hade behövt. På längre sikt, däremot, kan detta resultera i betydligt större ekonomiska följder för både din ekonomi och kreditvärdighet.
Ju fler betalningar du missar – eller som av ett eller annat skäl uteblir – desto större skuld ackumuleras. Detta kan i slutändan leda till att du inte har råd eller möjlighet att fortsätta betala av ditt lån, vilket i sin tur medför inkassokostnader.
När ett inkassoföretag anlitas så är det deras uppgift att driva in det du är skyldig företaget som du har lånat pengar av. I de allra flesta fall krävs det att du betalar in lånet i sin helhet, och du frångår alltså möjlighet till avbetalning.
Kan inte en ny betalplan upprättas med inkassoföretaget – vilket har en betydligt högre ränta, och dessutom sällan är möjligt – så går ärendet vidare till Kronofogden.
Hos Kronofogden blir du informerad om hur lång tid du har på dig att betala tillbaka lånet i sin helhet. I detta belopp räknas även in de avgifter som tillkommit genom bland annat inkassokravet och de avgifter långivaren ursprungligen har lagt till.
Förfaller betalning hos Kronofogden får du en betalningsanmärkning. Detta gör det svårare för dig att exempelvis ta nya lån, teckna abonnemang, och kan även försvåra möjligheten till att skriva hyreskontrakt.
Kort sagt påverkar en betalningsanmärkning din kreditvärdighet negativt.
Tips för smidig återbetalning av smslån
- Känn till löptiden: Var medveten om löptiden för lånet och se till att betala tillbaka inom angiven tid. Ju längre löptid desto lägre månatlig kostnad – men desto högre totalkostnad av hela lånet (på grund av längre löpande ränta).
- Välj betalsätt: Betalning kan ske via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Välj det alternativ som passar dig bäst. I vissa fall kan autogiro eller e-faktura vara kostnadsfritt – alltså utan aviavgift.
- Följ betalplanen: Se till att göra alla betalningar i enlighet med betalplanen för att undvika ytterligare avgifter och extra kostnader.
- Kontakta långivaren: Om du har svårigheter att betala tillbaka lånet i tid, prata med långivaren och be om hjälp eller alternativa betalningslösningar. Undvik att ta nya lån för att betala befintliga lån, då du lätt kan hamna i en skuldfälla.
Användarkommentarer