Hittasmslan Background Image

Bisnode kreditupplysning

Vad är Bisnode kreditupplysning? Utforska dess betydelse, funktion och hur det kan påverka ditt företags ekonomiska beslut.

Vad är Bisnode?

Kortfattat är Bisnode främst ett kreditupplysningsföretag, vilket används av långivare när någon ansöker om ett lån. Bisnode ger ut kreditinformation för både privatpersoner och företag, och har även ett system för automatisk kreditbedömning. Företaget erbjuder också marknads- och affärsinformation. 

Bisnode grundades 1989 och har tillhört Bonnierkoncernen och Ratos fram till 2020. År 2021 blev det en del av det amerikanska dataanalysföretaget Dun & Bradstreet. Huvudkontoret ligger dock fortfarande i Stockholm.

Vilka tjänster erbjuds av Bisnode?

En av Bisnodes mest använda tjänster är personupplysning. Denna slags kreditupplysning hämtar information om en privatperson och dennes ekonomi. 

En personupplysning innehåller bland annat personuppgifter, civilstånd, inkomst, fastigheter och skulder. Utöver detta hämtas också information om eventuella betalningsanmärkningar och ärenden såsom skuldsanering.  

Långivare använder denna information för att bilda en uppfattning om personens återbetalningsförmåga. Det spelar alltså in när det kommer till att antingen bevilja eller neka en låneansökan. 

Långivare kan använda Bisnode som ett alternativ till exempelvis UC – vilket är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Detta kan vara fördelaktigt för vissa personer, då en kreditförfrågan hos UC inte syns i Bisnodes kreditregister. 

Viktigt att veta är att även om ett flertal kreditförfrågningar kan påverka din kreditvärdighet negativt, så är det bara en av många faktorer som utgör hur långivare bedömer dig.  

Bisnodes register och hur det används

När det handlar om vilka personer som finns i Bisnodes kreditregister, så kan information hämtas om svenskar som är minst 15 år fyllda.

För att begära en personupplysning via Bisnode måste ett legitimt behov finnas – det vill säga att vem som helst inte kan granska informationen som företaget tillhandahåller. Detta står i Kreditupplysningslagen i Sverige.

Exempel på ett legitimt behov är bland annat om någon ansöker om ett lån via en långivare som använder Bisnode. 

Det finns även andra aktörer som kan ha ett legitimt behov – exempelvis en hyresvärd som du önskar skriva hyreskontrakt med, eller ett företag som säljer en vara du vill köpa på avbetalning. 

Om en person eller företag har gjort en kreditupplysning på dig, och du anser det vara obefogat  – alltså inte har ett legitimt behov – kan du kontakta Bisnode och begära utredning av detta.

Min upplysning

Via sidan Minupplysning.se – vilket ägs av Dun & Bradstreet – så kan du ta del informationen som finns om dig i Bisnodes register. På så vis kan du få översikt av din kreditvärdighet utan att du behöver vända dig till en långivare. Tjänsten är dessutom kostnadsfri.

Källor

Användarkommentarer

  1. Inga kommentarer än!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll up