Hittasmslan Background Image

Vad är en betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning är en uppgift i ett kreditregister att du inte har betalat en skuld i tid. Det är kreditupplysningsföretagen som ger dig en betalningsanmärkning. En anmärkning gör det svårare för dig att exempelvis ta lån eller teckna olika abonnemang.

När får man en betalningsanmärkning?

Vad är betalningsanmärkning

Innan din skuld hamnar hos Kronofogden så skickas ofta påminnelser och inkassokrav till dig. Det är först när dessa metoder inte har någon verkan som företaget du är skyldig pengar tar hjälp av Kronofogden.

Så här går det i regel till om du har en förfallen betalning eller skuld:

  1. Du får en påminnelsefaktura
  2. Om inte skulden betalas kommer ett inkassokrav
  3. Betalas inte skulden överlämnas ärendet till kronofogden för fortsatt indrivning

Detta kallas för ett föreläggande. Här får du som privatperson en möjlighet att antingen reglera skulden (betala den) eller bestrida kravet. 

I det fall som du inte gör något av dessa så meddelar kronofogden utslag och en betalningsanmärkning uppstår på ditt namn.

Olika typer av anmärkningar

En betalningsanmärkning kan förekomma som följd av en skuld till antingen den privata sektorn eller den offentliga sektorn.  Dessa kallas i sin tur för allmänna mål och enskilda mål.

  • Allmänna mål – Om du inte betalar en skuld som förfallit till betalning där kravet kommer ifrån staten i form av myndighet eller kommun så kommer du att få en betalningsanmärkning som avser ett allmänt mål. Dessa kan exempelvis vara skatter, böter eller studiemedel som inte betalats.
  • Enskilda mål – Om du inte betalar en skuld som förfallit till betalning där kravet kommer från en privatperson eller ett privatägt företag så kommer du att få en betalningsanmärkning som avser ett enskilt mål. Dessa kan exempelvis vara produktköp, lån, hyra eller övriga typer av skulder.

Vanlig missuppfattning om vem som ger en betalningsanmärkning

Det är kreditupplysningsföretagen som ger ut betalningsanmärkningar, inte Kronofogden.

Ett kreditupplysningsföretag har ett ekonomiskt register över personer och företag. Utöver anmärkningar så innehåller registret information om bland annat din identitet, inkomst, skulder och fastighetsinnehav.

Kreditupplysningsföretag tar del av Kronofogdens information om utebliven betalning.

Får du sedan en betalningsanmärkning så syns anmärkningen när det görs en kreditupplysning på dig – oavsett vilket kreditupplysningsföretag som används.

Hur länge syns en betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning finns kvar i tre år i kreditregistret för en privatperson.

Hur får jag bort en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning avgör hur länge du exempelvis kommer ha svårt att ta nya lån, men trots detta har du ingen rätt att få en kreditupplysning borttagen.

För att bli av med en betalningsanmärkning måste du alltså vänta i tre år.

Om du dock anser att en betalningsanmärkning bygger på falska grunder så kan du begära rättelse. Detta kan medföra att informationen ändras. Du vänder dig då till kreditupplysningsföretaget som har utfärdat betalningsanmärkningen.

Kreditupplysningsföretaget är skyldig att utreda ditt klagomål.

 

Så undviker du att få en betalningsanmärkning

Betala alltid dina räkningar i tid för att utesluta att du får en betalningsanmärkning.
I vissa fall, exempelvis när du inte har betalat en skatt, så skickas inget inkassokrav innan skulden går till Kronofogden.

Om du har fått ett inkassokrav och du absolut inte har någon möjlighet att betala din skuld så bör du kontakta den som har skickat inkassokravet och se om det går att upprätta en amorteringsplan.

Bestrid omedelbart ett betalningskrav som du anser vara felaktigt. Gör detta både hos företaget eller personen som du är skyldig pengar, och hos eventuellt inkassobolag som har anlitats.

Du bestrider ett krav genom att skriva ett utförligt argument om varför skulden är felaktig.

Spara sedan handlingarna.  

Användarkommentarer

  1. Inga kommentarer än!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll up