Hittasmslan Background Image

UC Kreditupplysning

UC Kreditupplysning

Vad är UC (upplysningscentralen)?

UC AB är Sveriges mest använda och största kreditupplysningsföretag. Sedan 1977 har företaget erbjudit bland annat kreditupplysningar och kreditbevakning. De är inte bara verksamma i Sverige men även runt om i världen. 

Vad har UC för uppgifter?

UC – Upplysningscentralen – är främst känt för att leverera kreditupplysningar till företag som lånar ut pengar eller krediter. Förutom det erbjuder företaget även flera tjänster riktade mot både privatpersoner och företag.

I stort sett använder alla banker sig av UC när de behöver göra en kreditupplysning på en privatperson som ansöker om ett lån. Även många långivare som inte är banker använder UC – men det finns även många andra kreditupplysningsföretag som är verksamma i Sverige.

För privatpersoner erbjuder UC tjänster som kreditupplysningar, kreditbevakning och identitetskontroller. 

För företag kan UC erbjuda tjänster som kreditbevakning, kreditupplysningar och ekonomiska analyser.

Kreditvärdighet

Om en långivare för en kreditupplysning på dig i samband med att du ansöker om ett lån eller kredit, så bildar de en uppfattning om din betalförmåga – genom informationen som hämtas. De får alltså en bild av din kreditvärdighet

Om ett företag upplever att du har en god förmåga att betala tillbaka ett lån – efter att en kreditupplysning utförts på dig – så kallas det för att du har god kreditvärdighet.

Om ett företag däremot anser att du inte har bra möjligheter till att betala tillbaka ditt lån, så kallas det för att du har svag eller låg kreditvärdighet

Det är viktigt att vara införstådd i följande: det är företaget som har beställt upplysningen från UC som fattar beslutet om du får låna pengar eller inte – inte UC själva. Deras uppdrag är enbart att visa upp ditt kreditregister. Företaget kan komma att väga in andra faktorer, utöver din kreditupplysning. 

Vad påverkar ens kreditvärdighet?

Negativ påverkan

Ju större skulder du har desto mer påverkar det din kreditvärdighet negativt. Även ärenden hos Kronofogden väger tungt, likaså betalningsanmärkningar. 

Något som även har en negativ inverkan i viss utsträckning är om du har många UC förfrågningar. Ansöker du om många lån samtidigt så kan det alltså resultera i att det blir betydligt svårare att bli beviljad ett lån. En UC upplysning sparas i 12 månader. 

Positiv påverkan

Ju högre inkomst du har desto mer påverkar det din kreditvärdighet positivt, och om du exempelvis har en fast inkomst. Om du inte har många lån och krediter är det också till din fördel när en kreditupplysning utförs på dig.  

Hur tjänsterna från UC fungerar

Kreditupplysningar

UC erbjuder två slags kreditupplysningar:

1. Personupplysning – här visas personuppgifter, eventuella betalningsanmärkningar, skulder, information om inkomst och fastigheter, civilstatus- men även tidigare UC-förfrågningar.

  1. Mikroupplysning – personuppgifter, skulder och ärenden hos Kronofogden.

    När du ansöker om ett lån tas i regel en personupplysning på dig, snarare än en mikroupplysning.

UC Kreditkollen

UC Kreditkollen är en tjänst för privatpersoner som vill se över och på så vis få möjlighet att förbättra sin kreditvärdighet. Genom att logga in på minuc.se kan användare följa sin kreditvärdighet över tid och få tips om hur de kan påverka den.

Källor:

Användarkommentarer

  1. Inga kommentarer än!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll up