Hittasmslan Background Image

Spärr mot sms lån - Hur du spärrar ditt personnummer hos långivarna

Att spärra dig själv från att ta nya sms lån kan ibland vara nödvändigt. De spelar stor roll hur din ekonomi ser ut och hur ofta du ansöker om nya sms lån.

Spärr mot sms lån

Har ditt lånebehov övergått i en ovana och pengarna du lånar ofta används till lyxkonsumtion? Du kan i så fall vara på god väg att hamna i en skuldfälla.

Många gånger är det lättare sagt än gjort att helt enkelt sluta att ansöka om nya lån och på så vis undvika att skuldsätta sig själv för mycket. Därför kan en lösning vara att ta bort möjligheten till nya sms lån helt och hållet, under en viss period.

Hur spärrar man sig från att kunna ta smslån?

För att spärra dig från att kunna ta sms lån är det viktigt att kontakta långivarna direkt. Det kan göras genom att ringa eller skicka e-post till respektive långivares kundtjänst.

När långivaren har mottagit din begäran kommer de att spärra ditt personnummer, vilket innebär att du inte längre kan låna pengar hos dem med dina uppgifter.

Det är bra att veta att samtliga långivare av olika typer av lån – exempelvis smslån – är skyldiga att spärra personnummer för sina kunder vid begäran. Det betyder att du har rätt att be om en spärr mot sms lån om du känner att det är nödvändigt för att skydda din ekonomi.

Läs också:

Olika kreditupplysninsföretag som du kan använda dig av

För att spärra kreditupplysningar hos långivare kan du använda dig av olika kreditupplysningsföretag. Några av de mest kända företagen är:

  • UC
  • Creditsafe
  • Bisnode
  • Safenode
  • Syna AB
  • Sergel

Genom att spärra ditt personnummer hos dessa företag kan du förhindra oönskade lån. Olika företag erbjuder olika perioder för spärr. Till exempel erbjuder Creditsafe en tillfällig spärr på 14 dagar via deras hemsida. Exempelvis Bisnode tillåter spärr av personnummer för en viss eller obestämd tid.

Följ respektive kreditupplysningsföretags instruktioner för att spärra ditt personnummer och förhindra att nya upplysningar utförs. 

Hur det går till att spärra personnummer

Om du har råkat ut för en identitetsstöld och behöver ytterligare skydd kan du också överväga att spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretag och andra institutioner som hanterar kreditupplysningar och lån.

Kontakta långivare

Det är viktigt att informera långivare om att man vill spärra sitt personnummer för att förhindra obehöriga försök att ansöka om sms-lån. Långivaren kan då sätta en bedrägerispärr på personnumret hos sina kreditupplysningsföretag.

Polisanmälan vid misstanke om bedrägeri

Innan man kan spärra sitt personnummer hos kreditupplysningsföretag, behöver man göra en polisanmälan om misstänkt bedrägeri. Därefter kan man kontakta kreditupplysningsföretagen och be dem om att spärra personnumret.
För att fullfölja processen och sätta spärren, kan det krävas att man uppvisar polisanmälan som bevis. 

När du vill ta bort din spärr

Precis som du kan kräva att du spärras från att exempelvis kunna ansöka om nya sms lån så kan du även ta bort spärren. Det är viktigt att endast göra detta om du inte längre känner ett behov av att skydda din ekonomi. 

Dock bör du vara medveten om att processen att ta bort en spärr oftast inte sker ögonblickligen, utan innebär en hel del administrativt arbete av inblandade parter. Därför kan en god idé vara att ha en del framförhållning och begära att spärren lyfts i god tid.

Användarkommentarer

  1. Inga kommentarer än!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll up