Hittasmslan Background Image

Risker med sms lån

Sms lån – även kända som snabblån – är i regel lättare att få beviljade än traditionella privatlån. Detta för att lägre krav ofta ställs på dig. Även om detta kan upplevas som en fördel så är det viktigt att också vara medveten om de risker som kan finnas.

Risker med sms lån

Räntan på smslån

Smslån har i många fall högre räntor än större privatlån (det finns dock smslån med förhållandevis låga räntor). 

Om räntan blir hög – exempelvis om du tar många smslån samtidigt – kan det leda till att du får svårt att följa din avbetalningsplan. Det i sin tur kan innebära ytterligare kostnader såsom påminnelse- och förseningsavgifter, samt inkassoåtgärder.

Om ditt lån har en hög ränta så finns det också risk för att dröjsmålsräntan blir hög. Dröjsmålsräntan är den ränta du får betala vid försening av en inbetalning på ditt lån. 

Att ta nya lån för att betala gamla lån

Det är viktigt att undvika en ond cirkel där man tar nya sms lån för att betala av de gamla. Speciellt om man gör detta för att “komma ikapp” betalningar och inkassokostnader. Detta kan snabbt leda till överskuldsättning och försämrad ekonomisk situation.

När ska man ta ett sms lån?

En fördel med sms lån är att de är snabba och enkla att få tillgång till, vilket kan vara användbart i nödsituationer. Däremot har vissa sms lån höga avgifter och räntor. Därför kan de bli kostsamma på lång sikt. 

Ju högre skuld du har desto mer påverkar det även din kreditvärdighet negativt, vilket innebär att ju fler lån du har desto större risk kan du anses vara i nya långivares ögon. 

I regel handlar det alltså om att ta ett sms lån i rätt syfte och inte överbelåna dig själv. Trots att det kan kännas smidigt att ansöka om flera sms lån i stunden, så kan det bli betydligt svårare att betala av dem i längden.  

Här kan du läsa mer om det är bra eller dåligt med sms lån.

Vad är en skuldfälla?

En skuldfälla är när man tar lån på lån för att klara sig ekonomiskt. Att hamna i en skuldfälla är en av de största farhågorna med smslån. 

Ökar dina lånekostnader så pass mycket att du inte kan betala tillbaka dina skulder hamnar ärendet förr eller senare hos Kronofogden. Där måste du betala tillbaka hela din skuld i helhet, annars får du en betalningsanmärkning. 

En betalningsanmärkning påverkar din ekonomiska situation negativt och gör det svårare att exempelvis skriva hyreskontrakt eller teckna abonnemang, söka vissa jobb och även få ytterligare lån.

För att undvika negativa konsekvenser bör du noggrant överväga din ekonomiska situation innan du ansöker om ett smslån. 

Det är viktigt att se till att man kan återbetala lånet i tid för att undvika potentiella problem med betalningsanmärkningar och skuldfällor.

Tips och råd för att undvika risker

Sms lån har ofta låga inkomstkrav, vilket kan göra det lockande att ta lån när man egentligen inte har råd med det. 

Ett tips är att lägga upp en månadsbudget och räkna in lånekostnaden – innan du ansöker om ett lån – för att se hur det skulle kunna påverka din ekonomi. 

Undvik impulslån och lån för att finansiera nöjen eller onödig konsumtion. Det är viktigt att ha en realistisk återbetalningsplan och välja en kort återbetalningstid för att minimera räntekostnader.

Om möjligt, lägg gärna undan till en ekonomisk buffert för att hantera oväntade utgifter utan att behöva ta sms lån. Låna endast om det är absolut nödvändigt och räkna ut hur mycket du har råd att betala tillbaka. 

Försök att hitta ett sms lån med låga eller inga avgifter, och betala tillbaka lånet snabbt för att undvika påföljder.

Vilka lagar gäller?

Lagstiftningen kring smslån övervakas av Finansinspektionen, vilket garanterar att långivare följer lagar och regler och agerar ansvarsfullt. 

För att skydda konsumenterna har regeringen infört striktare villkor för smslån, såsom reglering av referensränta och krav på kreditprövning. Långivare måste följa dessa villkor för att erbjuda sms lån.

Smslån med en effektiv ränta över 30% klassas som en högkostnadskredit. Enligt lag måste dessa lån märkas med en symbol och en text som informerar potentiella låntagare att det handlar om en högkostnadskredit.

Källor

Användarkommentarer

  1. Inga kommentarer än!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll up