Hittasmslan Background Image

Är SMS lån bra eller dåligt? 

Sms-lån har både fördelar och nackdelar. Dessa typer av snabblån – som ofta är skräddarsydda för akuta behov och kortsiktiga återbetalningar – har under de senaste åren vuxit i popularitet. 

Medan vissa långivare har med tiden lyckats erbjuda förbättrade lånevillkor och lägre avgifter, finns det fortfarande andra aktörer inom sms lån som kan upplevas dyra.  

Å ena sidan tilltalas många av de låga ansökningskraven och den i regel snabba utbetalningen av dessa typer av lån. Å andra sidan finns det gott om farhågor om ockerräntor och skuldfällor. 

Är sms lån bra eller dåligt? Den frågan är alltså inte helt enkel att besvara, utan beror mer på låntagarens ekonomi och situation. 

Läs vidare för att utröna själv om dessa slags lån är rätt val för dig, och väg fördelar mot nackdelar innan du gör ett informerat beslut. 

Fördelar med smslån

Snabbt och enkelt

I regel är smslån en enkel lösning för de som är i behov av pengar snabbt. Processen från att fylla i ansökan till att få lånet beviljat och pengarna utbetalda, kan ske inom samma dag. I många fall faktiskt inom samma timme. 

Det finns ett stort antal långivare som erbjuder direktbetalning, det vill säga att lånebeloppet kan överföras till låntagarens bankkonto inom 10-15 minuter efter godkänd låneansökan. I många fall är också stora delar av låneprocessen, såsom kreditupplysning och kreditbedömning, också automatiserad. 

Vidare erbjuder en rad olika långivare även utbetalningar under helger och röda dagar, samt under kvällen och natten. 

Hög beviljandegrad

En annan fördel med sms lån är den höga beviljandegraden. För att bli beviljad (godkänd) ett smslån krävs det oftast endast att låntagaren är minst 18 år gammal och inte har några betalningsanmärkningar.

Detta gör att fler kan få tillgång till lån även om de kanske inte har en fast anställning eller en stark kreditvärdighet. 

Självfallet varierar dessa krav beroende på vilken långivare du vänder dig till, men överlag så är ansökningskraven för smslån betydligt lägre än vid vanliga privatlån. 

En hög beviljandegrad innebär alltså att ett stort antal låntagare blir beviljade sina önskade lån. 

Ofta lån utan UC

Sms lån har ytterligare en fördel då många långivare kan erbjuda lån utan att använda sig av UC (Upplysningscentralen). 

Därmed får låntagaren färre kreditupplysningar hos UC, vilket kan vara fördelaktigt eftersom för många förfrågningar hos UC kan påverka en låntagares kreditvärdighet negativt.

Av just detta skäl använder många långivare inom sms lån andra kreditupplysningsföretag än UC, exempelvis Bisnode eller Creditsafe. 

Skillnaden mellan sms lån och banklån eller traditionella privatlån, är att UC används uteslutande för kreditupplysningar. En upplysning hos till exempel Creditsafe registreras inte i UC:s kreditregister. 

Nackdelar med smslån

Höga avgifter och räntor

En stor nackdel med smslån är de höga avgifterna och räntorna som ofta följer. Dessa kan inkludera uppläggningsavgifter, aviavgifter och förseningsavgifter. 

Dessutom kan effektiva räntan vara betydligt högre än för traditionella lån, vilket innebär att låntagaren får betala mycket mer än det ursprungliga lånebeloppet.

Det gäller att se över lånevillkoren hos varje långivare om du är i behov av ett smslån, då räntan kan variera beroende på vilket företag du lånar pengar hos. I vissa fall kan räntan vara förhållandevis låg, medan den i andra fall kan vara betydligt högre. 

Kort återbetalningstid

Sms lån har ofta en kort återbetalningstid, vilket innebär att låntagaren måste betala tillbaka lånet snabbt, vanligtvis inom 30 dagar upp till ett fåtal månader. 

Detta kan leda till att låntagaren får svårt att hinna betala tillbaka beloppet i tid, och därmed riskerar att drabbas av förseningsavgifter och ytterligare skulder.

Anmärk dock på att sms lån är en bransch som är under utveckling, och det kan därför finnas undantag där återbetalningstiden kan vara längre (ett antal år). Det är dock viktigt att väga in faktorer som ränta och avgifter vid längre löptider.

Risken för överskuldsättning

En annan nackdel med smslån är risken för överskuldsättning. Dessa lån ställer lägre krav på låntagaren och har ofta snabb utbetalning. Därför kan det vara lockande att ansöka om flera smslån – även om behovet inte är stort. 

Detta kan leda till en skuldfälla, där månadskostnaden för lånen är högre än vad låntagaren kan hantera. Detta kan i sin tur orsaka en ännu svårare ekonomisk situation om inkassoärenden och att Kronofogden blandas in – även betalningsanmärkningar kan förekomma.

Regler kring smslån 

Sms lån omfattas av konsumentkreditlagen, vilket innebär att långivare måste följa vissa lagar och regler för att skydda konsumenter. 

En viktig aspekt av lagstiftningen är kravet på kreditprövning. Kreditprövningar syftar till att utvärdera låntagarens återbetalningsförmåga och förhindra överbelåning för personer med dålig kredit. Detta är ofta förknippat med den kreditupplysning som måste göras enligt lag.

Långivare är skyldiga att informera låntagare om konsumtion och räntekostnader enligt konsumentkreditlagen. Detta bidrar till att konsumenter har en tydlig bild av sina rättigheter och skyldigheter vid SMS-lån. 

Användarkommentarer

  1. Inga kommentarer än!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll up