Hittasmslan Background Image

Ansök om lån: Steg för steg

Innan du ansöker

Att ansöka om lån innebär att du skickar en förfrågan om att låna pengar från en långivare, företag eller bank. 

Själva låneansökan sker ofta på nätet och processen är ofta enkel. Man fyller i sina personuppgifter och information om önskat lånebelopp och återbetalningstid. 

Ansökan granskas av långivaren, och om den godkänns, överförs pengarna till kundens bankkonto.

Räntan på lånet varierar beroende på långivare och kundens kreditvärdighet. Det är viktigt att jämföra olika erbjudanden för att hitta det lån som passar bäst för dina ekonomiska förutsättningar. 

Vanliga typer av lån som du kan ansöka om online

Smslån

Sms-lån – eller snabblån – är som namnet antyder ofta snabba och enkla. De har kort återbetalningstid och en aning högre räntor. Dessa lån används för små och akuta behov. 

När du ansöker om ett smslån så är grundkraven i regel betydligt lägre än vid privatlån. Till exempel är det inte ovanligt att betalningsanmärkningar accepteras, samt att krav på fast anställning inte behöver vara ett måste. 

Du ansöker om ett smslån på nätet. Något som också är möjligt för ett stort antal privatlån. 

Privatlån

Privatlån – eller blancolån – är i regel ett större lån utan krav på säkerhet. Detta betyder att likt ett smslån så kan du använda pengarna till valfritt syfte. 

En stor skillnad på privatlån och smslån är däremot att större vikt läggs på din kreditvärdighet när du ansöker om ett privatlån. Å andra sidan är vanligtvis räntan lägre vid dessa slags lån. 

Så här ansöker du om ett lån

När du väl har övervägt långivare och valt ett lämpligt lån att ansöka om, är processen i regel okomplicerad och smidig. Generellt sett ser det ut på följande vis:

  1. Besök långivarens webbplats – Navigera till långivarens hemsida där du hittar deras låneansökningsformulär. Detta brukar du ofta hitta direkt på startsidan.

  2. Använd BankID – För att säkerställa din identitet och för att snabba upp processen, använd BankID när du fyller i ansökan (ett giltigt BankID är ofta ett grundkrav).

  3. Fyll i information – Ange beloppet du vill låna, lånets löptid och andra relevanta uppgifter, som exempelvis dina inkomstuppgifter och eventuell medsökande.

  4. Invänta svar – Efter att du har följt dessa steg kommer din ansökan att bearbetas samt en kreditupplysning tas på dig. Du får snart besked om ditt lån har blivit godkänt eller ej. Olika långivare har olika långa handläggningstider. 

Kreditbedömning och kreditupplysning

Vid en låneansökan genomförs en kreditbedömning för att avgöra låntagarens förmåga att återbetala lånet. Kreditupplysning som tas på dig – oavsett om det är via UC eller alternativa kreditupplysningsföretag såsom Creditsafe eller Bisnode – spelar stor roll i detta.

Med det sagt är det viktigt att veta att beslutet att godkänna eller neka en låneansökan faller på långivaren – och inte kreditupplysningsföretaget. En kreditupplysning är endast ett redskap för att ge en bild av din kreditvärdighet och ekonomi. 

Det är bra att se över olika lån och jämföra grundkrav, villkor och ränta innan du väljer att göra en låneansökan. 

Medsökande – om din låneansökan nekas  

Ifall din låneansökan ej godkänns är det viktigt att överväga om ett nytt lån är den rätta vägen att gå.

Känner du att du fortfarande är i behov av att låna pengar av en kreditgivare eller långivare så kan du be någon att stå på lånet tillsammans med dig – alltså vara medsökande.

Detta betyder att både din kreditvärdighet och din medsökandes kreditvärdighet vägs in i kreditbedömning, och kan verka för att godkänna ett lån vars krav du inte uppfyllt på egen hand.

Viktigt att veta är dock att ansvaret för lånet delas av båda parter, det vill säga din medsökande och dig själv. 

Användarkommentarer

  1. Inga kommentarer än!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll up