Hittasmslan Background Image

Allt du vill (och behöver) veta om aktier

Fler och fler intresserar sig för att investera i och lära sig mer om aktier. Detta framförallt då det är en investeringsform som både på kort och lång sikt kan ge rätt bra avkastning på pengarna, och det på olika sätt. Somliga investerar i och handlar med aktier för att tjäna in månadslönen, medan andra investeringar i aktier på sidan för att spara och låta pengarnas värde öka på sikt. Beroende på vilken investeringsmetod man använder sig av och vad syftet med ens investeringar är kan olika typer av aktiehandel funka olika bra. Dock finns det mycket som talar för att det är en överlägsen sparform som många kan gynnas av över tid.

Gästinlägg

alt=

Vad är en aktie?

Det mest grundläggande som kan vara bra att veta om innan det att man sätter igång och investerar i aktier är just vad aktier är. Kort sagt kan det förklaras som att en aktie är en ägarandel i ett företag.

Genom att du köper en aktie kommer du alltså bli som en ”delägare” i företaget, det vill säga den del av företaget som de erbjudit till allmänheten genom att bli en del av börsen. Detta är något som kallas för börsnotering, innan dess är det bara faktiska involverade ägare som har en del av bolaget.

Däremot är även allmänna aktieägare, då företaget finns med på börsen, en del av företaget. Som aktieägare har man rätt att rösta vid bolagsstämman, att ta del av utdelningar och vinster som företaget gör, samt rätt till en del av tillgångarna om företaget ska likvideras.

I och med att det idag är fler företag än någonsin som går till börsen finns det gott om valmöjligheter att ta del av för dig som vill bli en del av aktiemarknaden. Detta både på gott och ont.

Hur investera i aktier?

Aktier som finns på börsen kan säljas och köpas helt fritt av de som är intresserade. När ett företag börsnoteras innebär de att de ger ut en viss del av företaget till allmänheten, som sen då kan handla med dessa ägarandelar på det sätt man önskar.

För att kunna köpa aktier, det vill säga köpa en eller flera ägarandelar, i ett företag krävs det dock att man är medlem och har ett konto hos en handelsplattform. Idag finns det mängder av olika plattformar som erbjuder dig att bli en del av aktiemarknaden. Tack vare internet har i princip alla möjligheten att investera i aktier om man så önskar.

Att investera i aktier – risk kontra vinst?

Som tidigare nämnt finns det rätt mycket som talar för att aktier är en väldigt bra investeringsform, det inte minst vår historia. Detta då aktier är en av få investeringsformer som ger så pass bra avkastning, det alltså då om man sparar på lång sikt.

Med andra ord är chanserna stora att vi även idag kan göra bra affärer och få ökade värden på våra pengar om vi sätter in pengar i aktier och sen låter dem ligga och gro under ett par år. Detta i kombination med den tillgänglighet och all information som finns idag är det alltså inte så konstigt att allt fler väljer att investera i just aktier.

Samtidigt är det viktigt att man inte glömmer bort de riskerna, både stora som små, som finns med aktiehandel och denna typ av investering. Trots att det över tid ger bevisat bra avkastning så kan investerar i aktier även leda till att man förlorar stora summor pengar.

scroll up