Få klarhet i allt om smslån | HittaSMSlån.se hittasmslån logga

Frågor & Svar

Vad är sms lån?

arrow

Tittar man generellt sett på vad ett smslån är så kan vi konstatera att det är ett mindre belopp som ska betalas ut snabbt till dig. Oftast sker utbetalningen samma dag som du gjort din ansökan eller dagen efter.

Ett vanligt exempel på hur ett smslån kan se ut är låna 3000 kronor och betala tillbaka 3500 kronor efter 30 dagar. Generellt tittat är löptiden typiskt mellan 30 till 90 dagar.

På smslån är den effektiva räntan något som verkligen utmärker den här typen av lån då den är väldigt hög och därför passar bäst på kortare löptider. Om du av någon anledning inte kan betala av ditt lån riskerar du att få dyra lånekostnader då förlängnings avgifterna är väldigt dyra.

Smslån har ett ganska dåligt rykte, men om du tar ett lån hos ett seriöst företag och betalar av ditt lån enligt konstens regler löper du ingen risk för att hamna i en ekonomiskt utsatt situation.

Hur mycket kan jag låna?

arrow

Hur mycket du vill låna kan du själv bestämma och du kommer lätt se vilka företag som erbjuder dig fördelaktiga villkor för just den summan du valt genom att använda vårt jämförelse verktyg.

När har jag pengarna?

arrow

Hur fort transaktionen sker varierar lite från företag till företag. Vissa långivare kan betala ut lånesumman nästan direkt om du går igenom kreditprövningen, andra tar det ett par dagar innan du får pengarna.

Hur ansöker jag?

arrow

På hittasmslån.se kan du jämföra olika långivare och sedan välja den som du tycker är bäst för dig. SMS-lån kan se olika ut hos långivare och det är därför en god ide att jämföra olika. När du väl bestämt dig kommer länken ta dig vidare till långivaren där du följer instruktionerna för att göra en ansökan.

Ny kund?

arrow

Är det första gången du lånar? Många gånger kan nya kunder ta del av ett välkomsterbjudande. Ett välkomsterbjudande kan se lite olika ut från företag till företag, en vanlig variant är att du som ny kund kan få ditt första lån hos en långivare räntefritt. Eftersom räntorna är lite av det högre laget när du lånar som befintlig kund så har företagen utrymme att kunna ha välkomsterbjudanden som detta.

Du kan även stöta på liknande erbjudanden hos andra företag inom liknande bransch. Som exempelvis kreditkorts och kontokredit företag.

Finns det bra smslån?

arrow

Det finns absolut bra sms lån och det är därför vi finns, så att du som låntagare kan välja det lån som passar dig och din ekonomiska situation bäst. Det kan vara svårt att ensam sitta och jämföra de olika långivarna. Här på vår hemsida hittar du all information du behöver för att inte hamna i en ekonomisk knipa.

Hur fungerar lån och skulder?

arrow

Att ta ett lån är när du som låntagare kommer överens med en långivare om hur mycket du får låna och vilka villkor som ska gälla för den lånade summan. Långivaren är ofta en bank eller ett kreditmarknadsbolag. Att låna pengar av ett företag betyder det att du inte lånar själva summan pengar utan att du också går med på att betala ränta på den lånade summan plus tillkommande avgifter, som exempelvis uppläggningsavgift, aviavgift osv. Tillsammans med långivaren bestämmer ni under hur lång tid du har på dig att betala av ditt lån och hur mycket du ska amortera av på lånet om betalningarna kommer delas upp på flera månader.

Alla långivare ska göra en kreditprövning på alla ansökningar för att kontrollera att du som låntagare har en ekonomi som klarar av belastningen av ett lån. Oavsett vilken typ av lån eller summa du ansöker om ska en kreditprövning göras.

Vad är löptid?

arrow

Löptid är så lång tid du har på dig att betala av ditt lån till långivaren. Alla företag har inte samma löptider på sina lån, men du kan förvänta dig att de ligger mellan 30 till 90 dagar.

Skillnaden mellan kreditkort och kontokredit

arrow

Ett kreditkort är ett fysiskt kort som du kan handla med där alla köp registreras hos ett kreditföretag som skickar ut en faktura varje månad på det totalbelopp du handlat för.

Kontokredit kan vara kopplat till din bank och börjar användas när dina egna pengar tagit slut. Du kan även ha ett kredit konto hos företag som klarna där alla dina av betalningar och fakturor samlas på ett och samma konto.

Vad är ränta?

arrow

Ränta är det priset du betalar för att låna pengar. Kallas också nominell ränta. Räntan betalas av dig som kund till företaget du lånar pengar utav. Så om du som kund tar en lån av exempelvis en bank, så lånar du ett visst belopp. På det här beloppet betalar du sedan en ränta som är X% av lånesumman. Beroende på om det är en bank eller annat företag kan den procenten variera.

Bankers bostadslån har ofta en lägre ränta men du har betydligt längre tid som du amorterar på ditt lån och betalar ränta, banker har ofta 10-15 år på sina bostadslån. Medans när du tar ett sms lån har 30 dagar på dig att betala tillbaka skulden plus ränta.

Vad är effektiv ränta?

arrow

Den effektiva räntan innefattar lånet, ränta och alla kringliggande avgifter och kostnader. Effektiv ränta benämns i procent. Som låntagare är det bra att titta på lånet effektiva ränta för att få en uppfattning vad just det här lånet kommer kosta. På smslån är den effektiva räntan mycket högre än på andra lån, mycket för att det är korta löptider. Det finns även de långivare som har fast ränta på sina lån. Så var noga med att kolla den effektiva räntan när du väljer mellan långivare. Ännu ett bra sätt att få en mer exakt bild är att även jämföra lånets kapitalkostnad.

Finns det lån utan ränta?

arrow

Som ny kund kan du ofta få ditt första lån räntefritt, som ett välkomsterbjudande. Dock så är det ofta en kortare löptid på dessa typer av snabblån, vilket är viktigt att ta med i beräkningen när du ska utnyttja den här typen av lån.

Årsränta

arrow

Vilken ränta du får på ditt lån beror mycket på hur mycket du lånar men även på vilka ekonomiska förutsättningar du har. Om du har en betalningsanmärkning kan detta resultera i att du får en högre ränta än någon som inte har en betalningsanmärkning.

Lån på mindre belopp får generellt sätt den högst räntesatsen medan större belopp får den lägsta. Exakt vilken ränta du kommer få får du reda på när du får svar på din ansökan. Årsränta benämns i procent, precis som den effektiva räntan och räknas ut som om du skulle betala den per år.

Vad är amortering?

arrow

Amortering kallas det belopp du som låntagare betalar till långivaren vid de betalningstillfällen ni kommit överens om. Amorteringsbeloppet betalas ihop med räntan till långivaren. Beroende på vilket typ av lån du har kan betalningen ske månadsvis, kvartalsvis eller en gång på en totalsumma.

Vad innebär en kapitalkostnad?

arrow

När det kommer till lån är kapitalkostnad den totala kostnaden för ett lån under en viss period. Oftast så är räntan den stora delen i lånets kapitalkostnad men olika avgifter räknas också in. Kapitalkostnaden ska benämnas i valuta, vilket i vårt fall är kronor.

Att kolla på olika låns kapitalkostnad är ännu ett sätt för dig att se vad lånet kommer kosta dig mer exakt. Det är lätt att stirra sig blind på den effektiva räntan men den kan bli lurigt om du jämför lån med olika summor och löptider. Då kan de vara bättre att kolla på lånens kapitalkostnad.

Kan man ta smslån utan UC (upplysningscentralen)?

arrow

UC är en kreditupplysningstjänst som ägs av Nordea, Handelsbanken, Swedbank och Skandinaviska enskilda banken. Många banker och långivare använder sig av olika kreditupplysningstjänster för att göra kreditupplysningar på nya och befintliga kunder. Men UC är inte det enda företaget som som säljer kreditinformation. Några andra företag är Instantor, Bisnode och Creditsafe.

Vid varje tillfälle som en kreditupplysning begärs registreras detta hos exempelvis UC. Görs det många förfrågningar hos UC påverkar det din kreditvärdighet negativt. Men görs kreditupplysningen hos ett annat företag, låt oss säga Bisnode så registreras den förfrågan bara hos Bisnode. Vilket gör att den inte syns hos UC. De flesta banker och långivare använder sig av UC så vart efter åren går kan de bli en hel del förfrågningar. Så för att inte skada din kreditvärdighet kan de vara en bra ide att välja ett företag som jobbar med några av de andra kreditupplysningsföretagen.

Är det alltid en kreditprövning när man tar lån?

arrow

Att göra en kreditupplysning är ett sätt för långivare och andra företag att se huruvida ett företag eller privatperson har förmågan att betala tillbaka sitt lån. Fungerar som en slags säkerhet för långivarna.

Konsumentkreditlagen säger att kreditgivaren måste göra en omfattande kreditprövning på alla lån/kredit ansökningar som görs. Det är i detta skedde som kreditupplysningen görs av exempelvis Creditsafe och när all information mottagits av långivaren kan de göra om en ingående prövning för se om låneansökan går igenom, för att sedan betala ut det lånade beloppet.

Vad händer om jag har betalningsanmärkningar?

arrow

Om du har en betalningsanmärkning hos exempelvis UC (upplysningscentralen) kan det vara en bra ide att välja en långivare som samarbetar med kreditupplysningsföretag som bisnode då de olika företaget inte har tillgång till varandras register och information. Om du däremot skulle välja en långivare som samarbetar med UC är det mycket möjligt att du får avslag på din ansökan eller får en högre ränta på grund av betalningsanmärkningen.

Vad händer om jag inte kan betala?

arrow

Om du inte kan betala av din skuld är risken stor att du får många dyra avgifter och kostnader, som påminnelseavgifter, dröjsmålsränta eller förlängningsavgifter. Om du känner dig osäker på din betalningsförmåga rekommenderar vi dig att se dig om för andra typer av lösningar.

Långivarna har ofta olika rutiner vid situationer som denna men händelseförloppet ser ofta ut på samma sätt. Först får du en påminnelse, om skulden inte blir betald efter det går det vidare till inkasso där ytterligare en avgift läggs till. Sedan skickas ärendet till kronofogden som ska driva in skulden och ännu fler kostnader läggs på total skulden och de avgifter sen innan. Samtidigt under detta händelseförlopp tikar en kapital ränta på den ursprungliga skulden.

Hamnar skulden hos kronofogden får du en betalningsanmärkning som finns i 3 år och försvårar möjligheterna att hyra lägenhet, ta bostadslån m.m.

Om långivaren gjort en felaktig kreditprövning behöver jag betala ändå?

arrow

Det har hänt att i undantagsfall låntagare har blivit betalnings befriade från lån, om långivaren gjort en bristfällig kreditprövning på låntagaren och beviljat ett lån som låntagaren inte har haft ekonomiska förutsättningar att kunna betala av. Men detta är mycket ovanligt.

Påminnelse

arrow

Många långivare skickar ut en påminnelse till de kunder som inte betalat sin skuld. Några dagar efter förfallodatumet brukar påminnelsen anlända i brevlådan eller på mail. En påminnelseavgift och ibland även en dröjsmålsränta brukar ofta läggas till på totalbeloppet vid det här laget. Detta fortsätter om du inte betalar av din skull så fort du kan.

Inkasso

arrow

Skulle en låntagare inte betala av sin skuld trots påminnelse från långivaren är det mycket möjligt att låneföretaget lämnar över en fordran till inkasso. Då kommer ytterligare en avgift läggas på skuldens totalbelopp. Inkassos avgift brukar ligga på 150-180 kronor, men kan variera. Det kan hända även de bästa att en räkningar råkar bli liggande eller försvinner och är inte ovanligt alls.

Kronofogden

arrow

När du inte betalar en faktura med inkasso krav på kommer den hamna hos kronofogden. När du hamnar hos kronofogden för första gången så blir din betalningsanmärkning dold för alla andra än kronofogden. Men det förutsätter att skulden du betalar av skulden omedelbart vid det här laget. Betalar du inte kommer kronofogden att utfärda ett så kallat utslag och en utmätning kommer att ske.

Skulle situationen vara som så att du redan har en betalningsanmärkning inom en 2 årsperiod kommer din nya betalningsanmärkning plus din gamla vara synlig i 3 år framåt.

Betalningsanmärkningar kan göra det svårt att hyra en lägenhet, skaffa ett mobilabonnemang, ta lån hos banker eller handla på kredit. En betalningsanmärkning signalerar tydligt att du klart och tydligt misskött din ekonomi.

Kronofogden håller själva inga register på betalningsanmärkningar förutom de betalningsanmärkningar som är aktiva. Men de lämnar ofta ut information till kreditupplysningsföretag. Kreditupplysningsföretag som UC däremot registrerar och samlar all information om din ekonomiska historia och säljer sedan den informationen vidare.

Förlängningsavgift

arrow

Om det skulle vara så att du inte kan betala av ditt lån i tid erbjuder flertalet långivare att förlänga det ursprungliga lånet mot en avgift. Hur mycket en förlängningsavgift ligger på varierar från företag till företag men kan bli mycket kostsamma för låntagaren. Det är bättre att välja en längre period från början om du känner dig osäker på din förmåga att betala av lånet inom en viss tidsram.

Aviavgift

arrow

En avi-avgift (administrationsavgift) är en avgift som långivarna tar ut för att täcka olika administrativa kostnader, som att skicka ut en pappersfaktura till exempel. Det finns en del lån som inte har den här avgiften, men det varierar beroende på typ av lån och långivare. Ofta kan du slippa aviavgiften genom att betala via autogiro eller E-faktura. Var uppmärksam på vilka villkor som gäller för just det lån du har eller funderar på att ta.

Förseningsavgift

arrow

Förseningsavgift är en avgift som läggs till ovanpå de belopp du redan ska betala. Du får en förseningsavgift om betalning registrerats efter fakturans förfallodatum eller om betalningen uteblivit helt. Du kan också få en förseningsavgift om du betalat ett belopp som är lägre än det som angivits på fakturan.

Uppläggningsavgift

arrow

Det finns även en avgift som heter uppläggningsavgift. Alla lån och långivare har inte en uppläggningsavgift men det förekommer relativt ofta. En uppläggningsavgift är den kostnad du som låntagare betalar för det administrativa arbetet att lägga upp ett lån, kredit eller en avbetalning.

Ofta har lån med uppläggningsavgift en lägre årsränta vilket är fördelaktigt om du valt ett lån som ska betalas av under en längre tid. Men ska du låna ett mindre belopp och betalas av snabbt är det att föredra ett lån utan uppläggningsavgift.

Lagen om ångerrätt

arrow

De flesta typer av lån har en ångerrätt på 14 dagar och du måste höra av dig inom dessa 14 dagar till långivaren om du vill ångra ditt lån. Tiden för ångerrätten börjar gå först när du fått lånevillkoren och all avtalsinformation från långivaren.

Om du vill ångra ditt lån går det bra att göra detta via telefon men det är alltid en fördel om du gör det skriftligt. Så länge du kan styrka att du hört av dig till långivaren inom ångerrätten är det godkänt även om meddelandet skulle komma fram sent.

Om långivaren betalat ut lånet till dig är du skyldig att betala tillbaka hela beloppet plus ränta. Räntan kommer beräknas från den dagen du fick tillgång till lånet till dagen du betalar av lånet. Du måste betala tillbaka lånet inom 30 dagar efter det att du meddelat att du ångrat dig.