Hittasmslan Background Image

Så funkar effektiv ränta

Effektiv ränta är kort förklarat den totala kostnaden för ett lån uttryckt i procent. Effektiv ränta kan också benämnas som effektiv årsränta. Med den totala kostnaden innefattar det ränta, avgifter, uppläggningsavgift eller andra kostnader som är förknippat med att ta lånet.

Något värt att notera är att räntesatsen beräknas som att räntan betalas en gång om året. Detta är bra för att det underlättar att jämföra olika lån. Vidare kan man se ränta som en ersättning till långivaren som lånar ut pengar. Alltså är ränta kostnaden för att låna pengar.

Författare: Alexander M. Sandvik
Publicerat: 24/03/2020

alt=

Att beräkna effektiv ränta är lite knepigt och därför är långivare enligt Konsumentkreditlagen skyldiga att uppge den effektiva räntan i låneavtalet. Konsumentkreditlagen reglerar dessutom hur den effektiva räntan ska beräknas, vilket är viktigt för att man ska kunna jämföra de olika effektiva räntorna på ett likvärdigt sätt. Däremot föredrar långivare, framförallt långivare som erbjuder sms lån, att marknadsföra deras ränta, (nominella ränta) och därför blir man tvingad som konsument att leta i det finstilta för att hitta den effektiva räntan. Många har säkert sett eller hört uttrycket ”räntefria lån”, men innebär det verkligen att lånet inte kommer kosta dig något? Låt oss nu visa hur man räknar ut effektiv ränta

Exempel 1:

Ett lån på 2000 kr till 0% nominell ränta med en återbetalningstid på 12 månader och 395 kr i uppläggningsavgift samt 29 kr aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 111,20%.

Exempel 2:

Ett lån på 5000 kr till 0% nominell ränta med en återbetalningstid på 12 månader och 295 kr i uppläggningsavgift samt 29 kr aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 27,42%.

 

Detta är typiska belopp som kategoriseras under begreppet sms lån, och som vi kan se är de effektiva räntorna väldigt höga och att dessa lån i praktiken kommer kosta dig pengar. Därför är det alltid viktigt att kolla den effektiva räntan innan du tar ett lån. I vårt verktyg jämför vi smslån från 45 olika långivare, och visar den informationen för dig för att du som konsument ska slippa behöva spendera tid och göra det själv.

Ett ytterligare exempel kan se ut så här när du lägger in pengar på ett bank konto.

Du har den första januari 1000 kr på ett bank konto, där du får 10% i ränta per år. Det innebär att 31 december ska du ha 1100 kr på ditt konto. (1000*1,1=1100). Skulle banken nu istället dela upp betalningen i två omgångar uppstår något som kallas för ränta på ränta effekten. Det innebär att första januari har du återigen 1000 kr med 10% ränta per år. Den 1 juni betalas första beloppet ut på 50 kr och du har 1050 kr på bankkontot. Vidare den 31 december betalas det sista beloppet ut vilket inte är 50 kr utan 52,5 kr. Varför är det plötsligt två och en halv krona mer? Jo för att nu har du fått den resterande 5% räntan på 1050 kr istället för på 1000 kr. (1050*1,05=1102.5). Detta innebär att den effektiva räntan på detta konto är 10.25%.

För att summera är effektiv ränta den räntan som visar den totala kostnaden för ditt lån. Det gäller att vara försiktig för att inte falla för någon reklam som predikar om räntefria lån, för att majoritet av fallen finns det andra kostnader förknippade med lånet. Vidare har smslån generellt de absolut högsta effektiva räntorna.

scroll up