Sms-lånets historia | HittaSMSlån.se hittasmslån logga

Sms-lånets historia

Lär dig mer om smslån

År 2006 dök det första smslånet upp i Sverige. För att verifiera personuppgifterna som låntagaren uppgett skickade kreditgivaren en verifikationskod via sms till låntagarens privata mobilabonnemang. Namnet smslån hänger med än idag och förknippas ofta med en låneprodukt där kunden ska kunna låna pengar snabbt och enkelt i en akut situation. Många förknippar namnet med något negativt och genom åren har smslånet blivit ökänt för sina höga räntor och för att låneformen riktat sig mot redan utsatta personer.

När det första smslånet dök upp 2006 var maxbeloppet 3000 kronor. Något år efter starten höjdes maxgränsen till 5000 kronor och någonstans runt år 2013 kunde du låna 10 000 kronor hos flertalet långivare. Nuförtiden är det inte ovanligt att belopp ända upp till 25 000 erbjuds. Höjda lånebelopp gör att det kan vara svårt att skilja på en traditionell smslåneprodukt och ett s.k. snabblån som är en mer generell benämning på små lån som ges utan säkerhet men där låneprodukterna i själva verket kan vara väldigt olika. Nuförtiden kan identifiering ske på många olika sätt exempelvis via bankID och E-legitimation. Du kan alltså lika gärna ansöka om ett smslån via datorn och skippa mobilen helt.

Ett smslån är först och främst för dig som behöver låna pengar snabbt och utan krångel. Tanken är att lånet ska kunna utnyttjas i en akut situation där det är viktigare att få pengarna direkt utan större dröjsmål och där räntekostnaden är sekundär.

Med vänliga hälsningar,