Få tillbaka pengar på ditt lån i deklarationen | HittaSMSlån.se hittasmslån logga

Få tillbaka pengar på ditt lån i deklarationen

Få tillbaka pengar nästa deklaration

Visste du att det är möjligt att få tillbaka pengar från räntekostnaden på smslån, lån generellt, du haft under året? Vi har i tidigare blogginlägg gått igenom vad ränta är, men här kommer en kort förklaring. Ränta är priset du betalar till banken eller en annan kreditgivare när du lånar pengar av dem, köper saker på avbetalning och så vidare.

Det är viktigt att avgöra mellan avgifter och räntan i kostnaden på ditt lån. Smslån brukar oftast markandsföra låga räntor, men har höga avgifter iställt. Det är endast räntan som utgör avdragsgilltiga kostnader för de lån du tar. Avgifter så som uppläggningsavgifter, aviavgifter, försingsavgifter eller inkassoavgifter är aldrig avdragsgilltiga. Vidare är räntan som läggs på skulden vid försening inte heller avdragsbar. Däremot kan så kallad ränteskillnadsersättning vara avdragsgill.

Långivarna ska i regel alltid skicka en så kallad kontrolluppgift till Skatteverket, samt en kopia till dig, vid utgången av varje kalenderår. När du sen får din deklaration någon gång i mars-april ska dina totala kostnadsräntor att vara förifyllda. Om du inte skulle få en kontrolluppgift, får du fylla i räntekostnaderna manuellt på deklarationen och lämna uppgifter om lånet i fältet för ”Övriga upplysningar”.

Så hur fungerar det när du gör avdrag för räntor?

Låt oss visa genom ett enkelt exempel. Låt säga att du tar ett lån på 50 000 kr där räntan är 10 000 kr och en avgift på 500 kr under gällande kalenderår. Som vi tidigare gått igenom är avgiften inte avdragsgilltig, därför kan du endast ta upp 10 000 kr som kostnadsränta i din deklaration. Detta belopp tas upp till 30% mot den beräknade skatten för kalenderåret. Här har ni en uträkning så att du kan se hur ränteavdraget fungerar i praktiken.

År 20xx

Inkomst = 300 000 kr

Beräknad skatt på 300 000 kr, 35 % = 105 000 kr

Avdragsgiltig ränta = 10 000 kr

Den avdragsgiltiga räntan räknas till 30% (3000 kr) mot skatten, vilket gör att din beräknade skatt minskas med 3000 kr och resulterar till 102 000 kr.

Med vänliga hälsningar,